Το Μορατόριουμ του ΟΗΕ για τη Γεωμηχανική

Ούτε το βράδι δεν σταματούν οι αεροψεκασμοί πάνω από τον ουρανό της Αίγινας , Η φωτο έχει ληφθεί σήμερα 18/11/2010 ώρα 7 μμ . 6-7 γραμμές ψεκασμού και το .. κοινωφελές εργο συνεχίζεται .. Από ποιούς και γιατί :::: Μάλλον πρόκειται για εξωγήινους γιατί κανένας ανευθυνο-υπεύθυνος δεν έχει τα " κότσια" να απαντήσει ....

Το Μορατόριουμ του ΟΗΕ για τη Γεωμηχανική  εγκαινιάζει μια νέα φάση
της πάλης για τον πλανήτη

Ορισμός
Γεωμηχανική: η σκόπιμη μεγάλης κλίμακας επέμβαση στις λειτουργίες του πλανήτη. Τα προτεινόμενα σχέδια γεωμηχανικής συχνά εισάγονται ως μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ψεκασμό των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας με θειούχες ενώσεις (αυτό αποκαλείται «Διαχείριση της Ηλιακής Ακτινοβολίας»), γονιμοποίηση των ωκεανών και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα μέσα στη γη.

Ναγκόγια- Ιαπωνία

Στις 29 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η 10η συνάντηση των 193 κρατών  που συμμετέχουν στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα. Μεταξύ των αποτελεσμάτων περιλαμβάνεται η ομόφωνη απόφαση-ορόσημο για μορατόριουμ στα προγράμματα και πειράματα γεωμηχανικής. «Οποιαδήποτε ιδιωτικά ή δημόσια πειράματα με στόχο τη χειραγώγηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, θα παραβιάζει την ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ», δήλωσε η Sylvia Ribeiro, διευθύντρια της ομάδας ETC στη Λατινική Αμερική. Το ETC είναι η μη κυβερνητική οργάνωση που προώθησε την πρωτοβουλία για το μορατόριουμ.

Η Ribeiro επεσήμανε ότι οι σημερινοί υπέρμαχοι των προτάσεων γεωμηχανικής που την παρουσιάζουν ως λύση για την υπερθέρμανση, είναι οι ίδιες πλούσιες εταιρίες, χώρες και άτομα που μέχρι τώρα αρνούνταν την κλιματική αλλαγή. Οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες αυτές έρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά τώρα το μορατόριουμ – επισημαίνει ο διευθυντής του ETC  Pat Mooney – τοποθετεί με σαφήνεια τη διακυβέρνηση της γεωμηχανικής στον ΟΗΕ, δηλαδή εκεί που ανήκει.

Η ομόφωνη συμφωνία ζητά από τις κυβερνήσεις να εγγυηθούν ότι δεν εφαρμόζονται δράσεις γεωμηχανικής μέχρις ότου αποτιμηθεί η διακινδύνευση για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, όπως και τις σχετικές κοινωνικές πολιτιστικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Η απόφαση, λέει ο Pat Mooney, είναι μια νίκη της κοινής λογικής και της προφύλαξης. Δεν θα εμποδίσει τη νόμιμη επιστημονική έρευνα. Οι αποφάσεις γεωμηχανικής δεν είναι δυνατόν να γίνονται από μικρές ομάδες επιστημόνων από δύο-τρεις χώρες  που βάζουν μόνον εθελοντικά όρια στις επεμβάσεις τους στο κλίμα..
Η οποιαδήποτε ελάχιστη πολιτική υποστήριξη που υπήρχε στον πλανητικό βορά για τέτοιες απόπειρες, κλονίζεται από αυτήν την απόφαση. Η Βασιλική Εταιρία της Βρετανίας και οι εταίροι της, πρέπει τώρα να ακυρώσουν την πρωτοβουλία τους για Διαχείριση της Ηλιακής Ακτινοβολίας και να σεβασθούν το γεγονός ότι οι  κυβερνήσεις του πλανήτη αποφάσισαν συλλογικά, οι μελλοντικές συζητήσεις για τη γεωμηχανική να πραγματοποιούνται μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, όπου όλες οι χώρες εκπροσωπούνται, όπου η κοινωνία των πολιτών μπορεί να παρακολουθεί και να επηρεάζει τις αποφάσεις.

Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, έγινε στο Λονδίνο συνέδριο οργανωμένο από τη Βασιλική Εταιρία με τίτλο «Γεωμηχανική, παίρνοντας τον έλεγχο του κλίματος του πλανήτη». Υπήρξε αντίδραση στις προτάσεις γεωμηχανικής, όχι μόνον από τους υποστηρικτές του μορατόριουμ αλλά και από αυτούς που πιστεύουν – βασισμένοι σε παρατηρήσεις – ότι το μορατόριουμ ήδη παραβιάζεται από χώρες που το υπέγραψαν (Βρετανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αλλά και από κράτη που δεν το υπέγραψαν όπως οι ΗΠΑ.

Αυτή η τελευταία άποψη ενισχύεται από την  πρόσφατη ταινία
«Τι στο καλό ψεκάζουν;» σκηνοθετημένη από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Mike Murphy, η οποία περιλαμβάνει συντριπτικές ενδείξεις για κάποιες επιπτώσεις ψεκασμών από αεροπλάνα που συμμετέχουν στη «Διαχείριση της Ηλιακής Ακτινοβολίας». H ταινία του Murphy  υποστηρίζει επίσης την άποψη ότι οι ψεκασμοί με οξείδια του αλουμινίου ενδέχεται να δημιουργούν το υπόβαθρο για τη χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων της Μονσάντο που αντέχουν στο αλουμίνιο.

Το «Τι στο καλό ψεκάζουν;” υποτιτλίζεται επί του παρόντος στα ελληνικά από Κύπριους οικολόγους που ήδη διεξήγαν στο Κυπριακό κοινοβούλιο, συζητήσεις για το θέμα της γεωμηχανικής με 10 βουλευτές και με εκπροσώπους  5-6 υπουργείων. Τα πρακτικά αυτών των συζητήσεων βρίσκονται στο ιντερνέτ στο http://www.enouranois.gr/PERDICISNOV2010.pdf

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, Uncategorized. 1 Comment »

Ένα Σχόλιο to “Το Μορατόριουμ του ΟΗΕ για τη Γεωμηχανική”

  1. OTTON Says:

    Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, με ελληνικούς υπότιτλους


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: